Frågor och svar om Arkitekturutbildningen på KTH

| Postat i: Plugget
19
 
 
Kan inte du berätta om Arkitekturutbildningen på KTH? Varför hoppade du av? Vad var bra? Vad var dåligt? Är det något man bör söka? Tyckte du att arkitektutbildningen var rolig, trivdes du bra för övrigt? Vet du hur det ser ut med jobb inom det yrket? Kollade igenom nästan alla dina inlägg om kth och först och främst verkar du vara sjukt duktig, och sen fick du även upp mina ögon för arkitektutbildningen :) 

Kul att jag fått en hel del läsare att få upp ögonen för arkitekturyrket. Jag hoppade inte av utbildngen, men tog ett studieuppehåll. Jag har ett års "betänketid" typ, och efter det får jag endast komma tillbaka i mån av plats. Jag tog pausen av två anledningar. Den första anledningen - av personliga skäl - jag var extremt skoltrött och inte alls sugen på att lära mig grejer. Ville känna mig fri och resa runt, jobba, tjäna pengar. Göra allt annat än att plugga vidare. Ganska svårt att plugga en så stor utbildning med den attityden. Haha. 

Den andra anledningen -  pga själva utbildngen. Jag har alltid sedan jag var väldigt liten velat bli arkitekt, och hade väl någon uppmålad bild av hur utbildningen skulle vara. Jag hade höga förväntningar på KTH och utbildningen, eftersom jag vet att det är en väldigt fin skola - och eftersom det var vädligt svårt att komma in på utbildningen. Men utbildningen var inte alls som jag tänkt mig - Arkitekutrprogrammet har knappt någon kontakt med "riktiga" KTH, vi var i en byggnad några 100 meter bort från riktiga Campus. Vi hade inga tentor och knappt något fungerande schema under hela läsåret. Kändes ofta som man gick till skolan utan någon vidare koll på vad som skulle hända under dagen - eller när man skulle sluta. Byggnaden vi var i var i dåligt skick, det regnade in på flera ställen, en gång var de tvugna att stänga av verkstaden för det regnade, det fanns inte tillräckligt med salar så en grupp fick ha sina presentationer i en korridor. Man blev inte precis taggad på att lyssna på föreläsningarna när man visste att det inte skulle vara någon tenta på detta - det är ingen som kommer kolla om jag lär mig det som de lär ut. Jag har svårt för att lära mig saker - om jag inte vet att jag kommer få ut något av det. (Vem har inte det?) Så även om jag försökte lyssna och lära mig, är det svårt att hålla sig motiverad utan tentor överhuvudtaget. Skolan fick mycket kritik från flera håll, några som hörde av sig till Dagens Nyheter och de gjorde ett långt repotage om alla brister på Arkitekturhögskolan. 

Vi hade som sagt inga tentor. Vi examinerades istället via olika projekt, vi hade tre stora projekt under första året. Där man jobbade ganska självständigt i flera veckors tid.Vilket var kul, under de två första projekten hade jag mycket energi - men under det tredje orkade jag verkligen inte. Det kändes som om man skulle bli godkänd hur man än gjorde. Lite "alla är fina på sitt sätt"-känsla. Vilket såklart inte riktigt var sant, man måste ju uppfylla vissa kriterier för att bli godkänd. Men det är trots allt ganska svårt att bli underkänd - och det finns bara godkänd samt icke godkänd. Inga extra meriter om man är extra duktig. Så kombinationen av att det var jättelätt att bli godkänd - och att jag var fruktansvärt skoltrött ledde till att jag gjorde ett väldigt fult och slarvigt projekt. (Men blev såklart godkänd ändå...)
   Precis innan vi gick på sommarlov så hade vi en sista uppgift, man skulle göra en presentation på sin arbetsgång under sista projektet. En powerpoint eller film. Jag bestämde mig för att skärpa till mig, sluta klaga så mycket, och faktiskt göra ett riktigt bra jobb. Så jag la ner jättemycket tid på min film, ville visa lärarna att jag visst kunde. Mitt sista projekt var som sagt ingenting jag riktigt kunde stå för, och jag ville visa att jag kunde bättre. Men sen när dagen kom och vi skulle presentera våra filmer, så gick vår lärare iväg på ett annat möte. Så när jag spelade upp min film var det inte en enda lärare på plats.

MEN! jag vet ju att jag vill bli arkitekt. Jag har försökt tänka mig andra yrken sedan jag tog uppehållet, läkare, lärare, civilingenjör, men jag vet ju innerst inne att jag verkligen brinner för detta. Jag har även pratat med äldre elver och många säger att det första året på programmet är väldigt konstnärligt, och att de kommande 4 åren blir mer och mer teoretiska. Vi ska dessutom få en ny byggnad att vara i, de håller på att bygga för fullt och den ska vara klar hösten 2015. Ang sista uppgiften vi hade, där det inte ens fanns lärare på plats, blev jag faktiskt riktigt trött. Men om man vill ha förändring räcker det inte att sitta hemma och klaga, så jag snackade med några andra lärare, och sa att jag inte tyckte det var okej. Hur ska man få elever att jobba, om ingen kollar att vi faktiskt jobbar? De höll med mig, och några veckor in på sommarlovet fick jag ett mejl från den ansvarige läraren att hon hade sett min film och var riktigt imponerad. Haha. Förändrar inte faktumet att det inte fanns någon närvarande när det väl gällde - men ändå en fin gest.

Jag tror verkligen att om jag jobbar nu, på café, restaurang, vad som helt, under ett år eller två, så kommer jag förstå värdet i min plats på en så fin utbildning. Jag kan inte tänka mig ett liv där jag inte pluggar vidare på en högskola eller ett universitet. Och jag tror för varje kaffe jag brygger, för varje bord jag torkar och för varje tallrik jag ställer in i diskmaskinen så kommer jag förstå värdet i att ha en så bra utbildning. Och då kommer jag nog även inse hur gärna jag vill bli arkitekt. Jag tror även jag behöver resa en hel del mer, se världen, uppleva saker som är så långt ifrån Sverige att jag nästan glömmer vad jag tidigare ansåg vara normalt. Jag vill uppelva världen, prata andra språk, se fantastiska vyer och fira jul i gassande sommarsol. När jag gjort det tror jag att jag komme bli av med mitt eviga spring i benen, och faktiskt känna mig bekväm i att bosätta mig i en Svensk stad en längre tid.

Slutligen vill jag bara än en gång klargöra att hur jag uppfattade första året på Arkitekturutbildningen inte bara hade med själva utbildningen att göra - utan även min inställning. Jag visste redan innan jag började hur skoltrött jag var - och hur svårt det antagligen skulle bli atthålla pluggpeppen uppe. Men jag ville ändra berätta för er, svart på vitt, hur jag såg på det första året. För det var mycket som inte var bra. Och jag vill ju utnyttja faktumet att jag har en stor blogg, och chansen att nå ut till så många människor. Men nu ska jag jobba riktigt jära hårt i ett år eller två, tills jag inser vilket lyckligt lottad typ jag är, som kommit in på min drömutbildning. Men rätt inställning behöver jag ju faktiskt inte tentor för att visa att jag kommer bli den bästa arkitekten världen skådat, hehe.Ska bara brygga några till koppar kaffe, torka några fler bort och ställa in några till tallrika i diskmaskinen - så kanske poletten till slut trillar ner. KTH - I'll be back.


Daniella Chanelle

hur gick dom ens genom skolinspektionen undrar man ju haha...

Blogg: http://vapenbroder.blogg.se/
Sofie

Jag är inte så insatt på det här med universitetsutbildning men kan du inte fortsätta plugga till arkitekt utomlands? Då får du ju resa och en bättre utbildning på samma gång ju! :D

melinda emilia ♥

tråkigt att det inte var som du tänkt dig :(

Blogg: http://melindaemilia.se
Heza

Jaaaaaaa vad kul med uppdatering har saknat dig massa :D

Julia

Tänker lite som Sofie ovan, varför inte studera utomlands? eller prova på någon annan skola i Sverige, är väl fler som har den utbildningen? :)

astrid

wow, mycket förståligt att du ville ta en paus!

Anonym

byt till at istället

Clara Ljunggren

Kul att du skriver om detta!:)

Blogg: http://sockerstis.blogg.se/
Donautgirl <3 En blogg om allt möjlig kul :D

Super fin header <3

Blogg: http://Donautgirl.blogg.se
Tacksam för svar

Har du en youtube kanal?:)

Mlie

Intressant att arkitektstudenter inte ens har en bra byggnad att vara i... Kombinationen av att vara skoltrött och hur utbildningen (inte) fungerade skulle nog fått de flesta att tröttna =/ Hoppas det blir bättre när du ger dig på't igen. Kommer gå galant när du fått en välförtjänt paus från pluggandet =)

Blogg: http://mlieredfield.blogg.se/
Anna ⚡

Asbra inlägg!
Blir däremot lite rädd av det där med byggnaden/lokalerna. Jag är en sån som påverkas jättemycket av hur omgivningen är och skulle nog inte pallat att ha det sådär!

Hoppas att allt blir bra när du börjar plugga igen.

Blogg: http://annamarklunds.blogg.se
ellie

Börja plugga på LTH istället. Vi har tentor på arkitektprogrammet, en fin nyrenoverad byggnad i anslutning till ett designcentrum. skolan ligger mitt på campus och man har närhet till alla som pluggar andra utbildningar. Lärarna är toppen och har mycket erfarenhet! Min första ateljéföreståndare har t.ex. jobbat på NASA med att ta fram bostäder på Mars. Flippat, men väldigt inspirerande!

Blogg: http://nattstad.se/apekatten
Moa Simborn

Hej, ville bara påminna dig sådär att fin blogg är fantastisk! Glöm inte det.

Blogg: http://moasimborn.blogg.se
kellie

super roligt att läsa!
förstod verkligen att vi ville byta även fast det verkar super roligt!

gå gärna in på min blogg och läs om mitt liv och andra saker!
http://www.kellisan.blogg.se

Blogg: http://www.kellisan.blogg.se
Erika

va tråkigt att det inte var som du tänkt dig :(

Blogg: http://nattstad.se/erikaedstrom
Karin

Jag hoppade också av skolan men jag blev mobbad. Av både lärare och elever :(

Anonym

Åk som aupair till USA, Spanien eller något annat spännande land :)

Linnea

Har du hört talas om Arkitekthögskolan i Umeå? :)
Vad heter du?
Kompis-knapp

Har du en mejl?


En blogg?


Vad tänker du på?
Detta är en blogg med snällgaranti. Läs mer - klicka här!Follow on Bloglovin